Blog
HIV ve AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla aktarılır mı?
Genel

HIV ve AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla aktarılır mı?

2 yıl önce


Sivrisinekler kan emdikleri için dünyadaki farklı bölgelere göre çeşitli hastalıkları bulaştırma riski taşımaktadır. Bunun yanı sıra sivrisinek ısırıkları bazı kişilerde şiddetli seyredebilmektedir. Bu nedenle kişiler sivrisinek kovucu ürünleri kullanmaya yönelmektedir. Sivrisinek alerjisi olan kişilerde ve çocuklarda sinek kovucu ürünler kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Doruk, sivrisinek ısırıkları hakkında bilgi verdi.

 

HIV/AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır mı

Sivrisinekleri, kan emerek beslenen, yaklaşırken vızıltılı sesleriyle kolayca tanınan, ince uzun bacaklı böceklerdir. Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Geceleri sivrisinekler çoğu zaman görünmezler ve yalnızca tipik vızıltılarıyla kendilerini belli ederler. Sadece dişi sivrisinekler yumurta üretebilmek için kan emmek zorundadır ve insanları ısırırlar.

 

HIV/AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır mı

Sivrisinekler bir insanı ısırırken ağzındaki özelleşmiş bir organ olan hortumlarını kullanarak cildi deler ve kan emme sırasında salyalarını cildin içine bırakırlar. İnsan vücudu için yabancı proteinler içeren bu salyaya karşı savunma amaçlı şişlik ve kaşıntıyla sonuçlanan bir reaksiyon meydana gelir.

 

HIV/AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır mı

 

Bazı kişilerde bu reaksiyon çok hafif seyrederken çoğunda bu reaksiyon yanma-ağrının eşlik ettiği ödemli kızarık şişliklerle daha şiddetli seyredebilir. Sivrisinek ısırığından birkaç dakika sonra kırmızı bir kabarıklık meydana gelir.

HIV/AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır mı

Birinci günün sonunda birkaç veya çok sayıda şiddetli kaşıntıya neden olan koyu kırmızı şişlik ortaya çıkabilir. Hatta bazılarının üzerinde su kabarcıkları gelişebilir. Rengi koyulaşanlarda morarmaya benzer bir renk gözlenir.

 

HIV/AIDS sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır mı

Sivrisinekler kan taşıdıkları için dünyadaki farklı bölgelere göre çeşitli hastalıkları bulaştırma riski taşır. Seyahat eden kişilerin, seyahat öncesi mutlaka o bölgeye ait endemik hastalıkların güncel bilgileri içeren siteleri (Hastalık Kontrol Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü) kontrol etmesi önerilir. Birkaç çalışmada sivrisineğin dolaşımında SARS Cov-2’nin üreyemediği gösterilmiştir. Kan yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen HIV ve AIDS de sivrisinek ısırığı ile aktarılmaz.