Blog
Herkes için Sağlık, Onur ve Özgürlük
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

Herkes için Sağlık, Onur ve Özgürlük

7 ay önce


Bugün, 4 Eylül Dünya Cinsel Sağlık Günü, cinsel sağlığın ve cinsel hakların önemini kutlamak için bir fırsat sunuyor. Bugün, dünya genelinde cinsellikle ilgili farkındalığı artırmayı, cinsel sağlık hizmetlerine erişimi desteklemeyi ve cinsel hakları korumayı amaçlar.

Bu özel gün, cinsel haklara, cinsel sağlığa ve cinsel yönelimden, kimlikten veya meslekten bağımsız olarak her bireyin bu haklara sahip olma hakkına odaklanmamıza olanak tanır. Kırmızı Şemsiye Derneği olarak, bu hakları savunmak ve korumak için birlikte çalışmayı çok önemli buluyoruz. Cinsel sağlık hizmetlerine erişim, eğitim, ayrımcılıkla mücadele ve farkındalık yaratma konularında çaba harcamalıyız.

Biz Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği olarak; seks işçilerine, LGBTİQ+’lara, HIV’le ve/veya cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlarla yaşayanlara cinsel sağlık ve üreme sağlığı danışmanlığı vermekteyiz. 

Tarafımızdan verilen hizmetler aşağıda yer almaktadır,

  • Seks işçilerine güvenli cinsellik materyal (kondom, kayganlaştırıcı, genital temizleme mendili) desteği verilmesi 
  • Cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar bilgilendirilmesi
  • Güvenli cinsellik materyalleri hakkında bilgilendirme 
  • PeP ve PrEP bilgilendirilmesi
  • B=B bilgilendirilmesi
  • Sağlık hakları ve hastane süreçleri üzerine bilgilendirmeler 

Unutmamalıyız ki; cinsel sağlık hakkı, her bireyin yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır ve bu hakkı savunmak hepimizin sorumluluğudur. Cinsel sağlık haklarına saygı göstermek, insan haklarına saygı göstermek anlamına gelir. 

Bu Dünya Cinsel Sağlık Günü'nde, hep birlikte daha eşit, adil ve cinsel haklara saygılı bir dünya için çalışmaya devam edelim.

Cinsel sağlık hakları insan hakkıdır ve hepimizin bu hakları savunma görevi vardır. Herkes için sağlık, onur ve özgürlük için birlikte çalışacağımız ve mücadelemize devam edeceğimiz bir yıl olsun.